Researchers Night NTUA Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ

Συνεπές στο ραντεβού του, για 5η συνεχή χρονιά, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διοργανώνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 τη “Βραδιά του Ερευνητή” στο ΕΜΠ, στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων (5 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα).

Η διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει εξελιχθεί σε πανευρωπαϊκό θεσμό με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον υπέροχο κόσμο της έρευνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται πανευρωπαϊκά κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, όπου 1.500.000 επισκέπτες σε περισσότερες από 300 ευρωπαϊκές πόλεις έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία και την καινοτομία, συμμετέχοντας στη Βραδιά του Ερευνητή.

Βασικός στόχος της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ είναι η προβολή του έργου των ερευνητών και η ανάδειξη στο ευρύ κοινό της σπουδαιότητας και της καινοτομίας των επιτευγμάτων τους, του ρόλου του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου στην Επιστήμη, αλλά και την προσφορά του στην κοινωνία και την ανάπτυξη της χώρας.

Ερευνητικές ομάδες από το ΕΜΠ και τα Πανεπιστήμια της Αθήνας

Προσβλέποντας στη βελτίωση της κοινωνικής αναγνώρισης των ερευνητών, στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και στην αύξηση του ενδιαφέροντος και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων προς ερευνητικά επαγγέλματα, προβάλλονται καινοτόμα ερευνητικά επιτεύγματα από περισσότερες από 100 ερευνητικές ομάδες.

Το κοινό, οι πολίτες της Αθήνας, ιδιαίτερα οι μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, θα έχουν την ευκαιρία και φέτος να αλληλεπιδράσουν με φοιτητές και ερευνητές, συμμετέχοντας σε μια σειρά από δραστηριότητες με πρωτότυπα πειράματα, επιτόπου μετρήσεις και εφαρμογές με επιστημονικά όργανα υψηλής τεχνολογίας και επιδείξεις τεχνικών διατάξεων και μοντέλων. Στην ιστορική είσοδο του κτιρίου, το κοινό θα υποδέχονται πρότυπα οχήματα κατασκευασμένα από ερευνητικές ομάδες του ΕΜΠ. Στο αίθριο μια σειρά από εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες με έξυπνα κοινόχρηστα ποδήλατα που ξεκλειδώνουν με εφαρμογή κινητού τηλεφώνου και επιδείξεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη drone, αλλά και εκπαιδευτικά δημιουργικά παιχνίδια.

  Drone με αιώρα στο YouTube: Ναι είναι φάρσα

Ενεργή συμμετοχή

Φέτος, η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ, συμμετέχοντας στο όραμα του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, περιλαμβάνει ειδικές δράσεις για να γνωρίσουν καλύτερα, να εκτιμήσουν και να χαρούν την πολιτιστική κληρονομιά όσο το δυνατόν περισσότεροι επισκέπτες, αλλά και να τονώσουν το αίσθημα της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας.

Στο κομβικό αίθριο του κτιρίου Αβέρωφ, στην καρδιά της εκδήλωσης, θα βρίσκονται τέσσερις Θεματικές Γωνιές με ειδικές συμμετοχές από φοιτητικές ομάδες, φορείς, οργανισμούς και ιδρύματα, αναδεικνύοντας την Έρευνα και την Εκπαίδευση, την Απασχόληση και την Καινοτομία, την Ανάπτυξη και την Αειφορία, καθώς και το πρόγραμμα Marie Skłodowska Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν ζωντανές συνδέσεις, δρώμενα, διαγωνισμοί φωτογραφίας, ζωγραφικής και κειμένου και το καθιερωμένο πλέον Κυνήγι Θησαυρού, με φετινό θέμα ‘Στα χνάρια της Πολιτιστικής Κληρονομιάς’, με εκπλήξεις και πολλά δώρα, μεταξύ των οποίων και το μεγάλο δώρο εκπαιδευτικού Camp από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ενώ μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την καθιερωμένη πλέον και εξαιρετικά επιτυχή παράσταση από τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών με τον Άθω Δανέλλη, «ο Καραγκιόζης Παλαιοπώλης». Τη βραδιά θα πλαισιώνουν, όπως κάθε χρόνο, σε μια μοναδική ένωση μουσικών και κοινού η Ομάδα Κρουστών και το Μουσικό Τμήμα ΕΜΠ.

  Chrome 62 για Android: κατεβάστε σήμερα το apk

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι Πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων της Αθήνας και την έναρξη της Βραδιάς θα κηρύξει ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν η διεπιστημονική συμβολή του ΕΜΠ στην αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας στην Ήπειρο και την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές και το έργο τους, να απομυθοποιήσει την εικόνα του απρόσιτου επιστήμονα και να χαρεί τη μαγεία της επιστήμης.

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Κτίριο Αβέρωφ, Πολυτεχνείο Πατησίων από τις 5 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

  • Επικοινωνία: ntuaren@central.ntua.gr – 2107721433/1431/2128
  • Eπιστημονικά υπεύθυνη του έργου “SΗERIF – reSearcH is sERIous Fun” για το ΕΜΠ: Καθ. Αντωνία Μοροπούλου (6932303337)
  • Είσοδος ελεύθερη – Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής

Δείτε τις δράσεις στην σελίδα του facebook: www.facebook.com/NTUAREN
και στην ιστοσελίδα της Βραδιάς του Ερευνητή www.researchersnight.gr

____________________________

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  83  =  93