Τρόποι μεταφοράς αρχείων μεταξύ δύο υπολογιστών

Αγοράσατε καινούργιο υπολογιστή και θέλετε να μεταφέρετε αρχεία από έναν υπολογιστή στον άλλο; Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε γρήγορα και εύκολα, χρησιμοποιώντας hardware αλλά και software λύσεις.

file transfer pc desktop

Συνήθως όταν αγοράζετε έναν νέο υπολογιστή, θέλετε να μεταφέρετε τα περισσότερα από τα υπάρχοντα αρχεία σας από τον παλιό στον νέο.

Είτε θέλετε να πάρετε μαζί σας όλα τα δεδομένα σας, είτε μόνο τα απαραίτητα, υπάρχουν γρήγοροι και απλοί τρόποι μεταφοράς αρχείων από υπολογιστή σε υπολογιστή.

Ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων αλλά και πως έχετε εξοπλίσει τους υπολογιστές σας και το δίκτυό σας, ορισμένες μέθοδοι είναι καλύτερες από άλλες.

Κατά γενικό κανόνα όμως, είναι πιο γρήγορο να χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε μέθοδο απαιτεί μία ισχυρή φυσική σύνδεση (όπως η εναλλαγή σκληρών δίσκων ή μεταφορά μέσω LAN) αντί για τις ασύρματες ή μικρής χωρητικότητας, λύσεις (όπως μετακίνηση αρχείων μέσω Wi-Fi ή χρήση μονάδας USB). Πάμε να δούμε μερικές από αυτές:

Χρησιμοποιήστε ένα εξωτερικό μέσο αποθήκευσης

usb flash stick

Προφανώς, αυτός είναι ο τρόπος που το χρησιμοποιούν οι περισσότεροι. Συνδέστε μία μονάδα flash USB σε έναν υπολογιστή, αντιγράψτε τα δεδομένα. Βάλτε την ίδια μονάδα στον άλλο υπολογιστή και, στη συνέχεια, επικολλήστε τα δεδομένα.

Εάν και οι δύο υπολογιστές διαθέτουν θύρες USB 3.0, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε μία από τις ταχύτερες μονάδες flash. Όταν έχετε πολλά δεδομένα να μετακινήσετε, η ταχύτητα γίνεται σημαντική!

Εναλλακτικά, αν τα δεδομένα είναι μεγάλα σε όγκο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Ακόμα μπορείτε απλά να αγοράσετε μόνο την εξωτερική θήκη σύνδεσης που να ταιριάζει με τον δίσκο που έχετε στον παλιό υπολογιστή, να εγκαταστήσετε εκεί τον δίσκο αυτό και στην συνέχεια να συνδέσετε όλο το πακέτο στον νέο υπολογιστή, σαν ένα νέο εξωτερικό δίσκο.

Ωστόσο, υπάρχει ένας πιο φτηνός και γρήγορος τρόπος για να κάνετε την μεταφορά. Πρώτα, ελέγξτε εάν ο νέος υπολογιστής διαθέτει θύρα eSATA ή διαθέσιμη υποδοχή SATA. Εάν όντως διαθέτει, αποσυνδέστε τη μονάδα σκληρού δίσκου από τον αρχικό υπολογιστή και συνδέστε τον στον νέο υπολογιστή. Μόλις ολοκληρωθεί, θα εμφανιστεί ως άλλη μονάδα δίσκου στον υπολογιστή προορισμού. Στη συνέχεια, μπορείτε να μεταφέρετε δεδομένα μέσω SATA, το οποίο είναι πολύ πιο γρήγορο από το USB.

Κοινή χρήση μέσω LAN ή Wi-Fi

file transfer sync

Για υπολογιστές που βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλο, υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι κοινής χρήσης αρχείων και φακέλων. Το πρώτο είναι να ρυθμίσετε ένα τοπικό δίκτυο (LAN), ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον έναν υπολογιστή για να περιηγηθείτε στους σκληρούς δίσκους του άλλου. Το δεύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε λογισμικό για τη μεταφορά αρχείων μέσω Wi-Fi.

Όλα τα κύρια λειτουργικά συστήματα έχουν μια ενσωματωμένη επιλογή για τη ρύθμιση ενός οικιακού δικτύου. Αυτό επιτρέπει στις συσκευές στον ίδιο δρομολογητή (συνδεδεμένες μέσω Ethernet ή Wi-Fi) να αναγνωρίζουν η μία την άλλη μόνιμα. Έτσι, όταν χρειάζεται να μεταφέρετε αρχεία μεταξύ υπολογιστών, δεν χρειάζεται να ρυθμίζετε μια νέα σύνδεση κάθε φορά. Είναι πάντα ανοιχτό, αρκεί να είναι ενεργοποιημένοι και οι δύο υπολογιστές.

Μπορείτε να δείτε τον οδηγό της Microsoft για την δημιουργία ενός τυπικού δικτύου με υπολογιστές Windows. Ουσιαστικά έχετε δύο υπολογιστές συνδεδεμένους καλωδιακά στο ίδιο router και απλά κάνετε τις κατάλληλες ρυθμίσεις για να “βλέπουν” ο ένας τον άλλον.

Επιπρόσθετα αν και οι δύο υπολογιστές βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο Wi-Fi, μπορείτε να μεταφέρετε αρχεία με κάποιο απλό λογισμικό τρίτων κατασκευαστών, ασύρματα μέσω του Wi-Fi. Είναι ένας εύκολος τρόπος κοινής χρήσης, χωρίς τη δημιουργία οικιακού δικτύου και είναι ιδανικός για προσωρινά δίκτυα. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για άμεση κοινή χρήση μεγάλων αρχείων. Ένα από τα καλύτερα είναι και το Send Anywhere.

Το Send Anywhere έχει μια εφαρμογή για Windows, Mac και Linux. Έχει ακόμη και μια εφαρμογή ιστού και μια επέκταση Chrome για χρήση στο Chrome OS. Το Send Anywhere απλά λειτουργεί και είναι φανταστικό πόσο λίγη εγκατάσταση χρειάζεται.

Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να μεταφέρετε αρχεία από έναν υπολογιστή σε τηλέφωνα και tablet. Και το καλύτερο είναι ότι είναι εντελώς δωρεάν.

Χρησιμοποιήστε ένα καλώδιο μεταφοράς

file,transfer,desktop,Windows,Linux

Ένας άλλος τρόπος μεταφοράς αρχείων από από υπολογιστή σε υπολογιστή, είναι μέσω ενός καλωδίου γέφυρας USB (USB bridging cable) ή ενός καλωδίου δικτύου USB (USB networking cable).

Είναι πιο γρήγορο από τη χρήση μονάδων δίσκου, καθώς η διαδικασία αντιγραφής και επικόλλησης πραγματοποιείται ταυτόχρονα μεταξύ των συνδεδεμένων συστημάτων. Όταν χρησιμοποιείτε εξωτερικές μονάδες δίσκου, βασικά κάνετε μεταφορά μεταξύ τριών μονάδων δίσκων. Έτσι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα καλώδια μειώνουν την διαδικασία σε δύο μονάδες δίσκων.

Windows σε Windows: Εάν μεταφέρετε αρχεία από έναν υπολογιστή με Windows σε έναν άλλο, συνδέστε το καλώδιο USB και στους δύο υπολογιστές. Περιμένετε μέχρι και οι δύο υπολογιστές να αναγνωρίσουν το καλώδιο και να εγκαταστήσουν αυτόματα τα προγράμματα οδήγησης.

Αφού εγκαταστήσετε το πρόγραμμα οδήγησης του καλωδίου USB, πραγματοποιήστε λήψη και εγκατάσταση του λογισμικού μεταφοράς δεδομένων και για τους δύο υπολογιστές. Μόλις είστε έτοιμοι, ξεκινήστε την εφαρμογή μεταφοράς και στους δύο υπολογιστές και τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε τη μεταφορά αρχείων.

Windows/Mac/Linux σε Windows/Mac/Linux: Χρησιμοποιήστε ένα καλώδιο Ethernet για να δημιουργήσετε ένα τοπικό δίκτυο χωρίς δρομολογητή. Βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για καλώδιο Ethernet crossover (δηλαδή, η χρωματική σειρά των καλωδίων στο ένα άκρο δεν ταιριάζει με το άλλο). Ρυθμίστε την κοινή χρήση δικτύου και στους δύο υπολογιστές και είστε έτοιμοι.

Συνδέστε χειροκίνητα τον σκληρό δίσκο ή τον SSD

ssd

Εάν πραγματοποιείτε μεταφορά από έναν παλιό υπολογιστή σε έναν νέο, ο παλιός υπολογιστής σας ενδέχεται να μην είναι πλέον λειτουργικός. Ή μπορεί να θέλετε να εγκαταστήσετε έναν νέο σκληρό δίσκο για να αντικαταστήσετε έναν παλιό. Πώς όμως αποκτάτε τα παλιά σας δεδομένα;

Οι μονάδες σκληρού δίσκου (HDD) και ορισμένες μονάδες στερεάς κατάστασης (SSD) χρησιμοποιούν τυπικά καλώδια SATA για σύνδεση τους στη μητρική πλακέτα. Εάν έχετε μια εφεδρική θύρα SATA ή eSATA (εξωτερική SATA), συνδέστε εκεί τον παλιό σας σκληρό δίσκο. Το λειτουργικό σύστημα θα το αναγνωρίσει ως νέα μονάδα δίσκου. Στη συνέχεια, ξεκινήστε τη μεταφορά. Είναι η πιο γρήγορη από όλες τις λύσεις.

Σε αντίθεση με έναν desktop υπολογιστή, η εύρεση μιας εφεδρικής θύρας SATA σε έναν φορητό υπολογιστή είναι δύσκολη. Αντ’ αυτού, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε άλλες λύσεις, όπως τη χρήση μίας εξωτερικής θήκης ή μιας usb βάσης σύνδεσης.

Μπορεί επίσης να θέλετε να μετατρέψετε τον παλιό σκληρό δίσκο σε εξωτερικό χώρο αποθήκευσης. Η επένδυση σε μια εξωτερική θήκη για την παλιά μονάδα δίσκου θα σας επιτρέψει να αντιγράψετε όλα τα δεδομένα από αυτήν, και επιπλέον θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παλιά μονάδα ως φορητή εξωτερική αποθήκευση.

Χρησιμοποιήστε τα Cloud Storage ή τα Web Transfers

cloud computing

Η τελευταία επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το διαδίκτυο. Δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν πλέον χώρο αποθήκευσης στο cloud για να αποθηκεύσουν τα αρχεία τους, αυτός είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος για να συγχρονίσετε τα αρχεία σας μεταξύ των υπολογιστών.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο, από αρκετά λεπτά έως αρκετές ημέρες, ανάλογα με την ποιότητα της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους πολλούς παρόχους αποθήκευσης cloud, όπως το Dropbox, το Google Drive ή το OneDrive. Όλοι δουλεύουν το ίδιο καλά και μπορούν να κάνουν την δουλειά σας.

Οι μονάδες Cloud είναι μια εξαιρετική επιλογή αφού το μέγεθος των αρχείων είναι ουσιαστικά απεριόριστο, αρκεί να έχετε αρκετό αποθηκευτικό χώρο. Επιπλέον, εάν και οι δύο υπολογιστές συγχρονίζουν φακέλους τοπικά, καθώς ο ένας ανεβάζει αρχεία, ο άλλος θα μπορεί να κάνει λήψη ταυτόχρονα.

Το μόνο πρόβλημα εδώ είναι η συνήθης ασυμμετρία στο download/upload που τυχόν υπάρχει στις συνδέσεις της χώρα σας. Στην Ελλάδα με την συνήθης λογική στις συνδέσεις, τύπου 50 Mbps download – 5 Mbps upload (ή 100/10 Mbps ή 24/1 Mbps) θα δυσκολευτείτε να ανεβάσετε.

Αν, τέλος πάντων σας ικανοποιεί το upload που έχετε και η ταχύτητα είναι ζητούμενο για εσάς, δοκιμάστε το FilePizza. Είναι μια εφαρμογή peer-to-peer. Έτσι, καθώς ένας υπολογιστής ανεβάζει το αρχείο, ο άλλος το κατεβάζει αμέσως. Δεν υπάρχει αναμονή μεταξύ των δύο. Και δεν χρειάζεται να είστε συνδρομητής στην ίδια μονάδα cloud. Είναι όλα στο πρόγραμμα περιήγησης.

Ποια είναι η προτιμώμενη μέθοδος μεταφοράς αρχείων;

Οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους θα σας επιτρέψει να μεταφέρετε αρχεία από υπολογιστή σε υπολογιστή.

Θυμηθείτε, όταν μετακινείτε πολλά δεδομένα, είναι καλύτερα να έχετε μια ενσύρματη σύνδεση μεταξύ των υπολογιστών παρά μία ασύρματη. Αλλά αν είναι για μόνο λίγα gigabyte δεδομένων, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια από τις επιλογές ασύρματης σύνδεσης ή ένα φλασάκι.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.107 εγγεγραμμένους.
file,transfer,desktop,Windows,Linux

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).