Ο WanaCrypt0r χτύπησε παγκόσμια..

WanaCrypt0r: Χρήστες και επιχειρήσεις πρέπει να είναι σίγουροι πως τα συστήματά τους είναι ενημερωμένα με τα τελευταία patch, για να αποτρέψουν τη συνεχή μόλυνση από το WannaCry ransomware.

Αναφορές δύο μαζικών παγκόσμιων επιθέσεων ransomware κυριαρχούν στις ειδήσεις. Καθώς οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη κατευθύνονται προς το σπίτι για το Σαββατοκύριακο, το ransomware κλείνει τα συστήματά τους. Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.WanaCrypt0r

Μεγάλοι στόχοι
Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Αγγλίας (NHS) και η Telefonica, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, έδωσαν εκθέσεις δηλώνοντας ότι τα συστήματά τους έχουν τεθεί υπό τη τροχιά ενός ransomware που η Malwarebytes ανιχνεύει ως Ransom.WanaCrypt0r. Το ransomware έχει επίσης παρατηρηθεί σε εταιρείες στην Ισπανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ταϊβάν.

Μέθοδος
Το ransomware εξαπλώνεται (αφού ο βάλει το χέρι του και ανοίξει κάποιο e-mail ή εγκαταστήσει κάποιο κακόβουλο λογισμικό καταλάθος) χρησιμοποιώντας μια γνωστή και patched ( MS17-010 ) που προήλθε από μια διαρροή της NSA. Η έρευνά μας δείχνει ότι η κρυπτογράφηση γίνεται με  RSA-2048. Αυτό σημαίνει ότι η αποκρυπτογράφηση θα είναι αδύνατη, εκτός αν οι κωδικοποιητές έχουν κάνει κάποιο λάθος που δεν έχουμε βρει ακόμα.

Παρακάτω είναι στιγμιότυπα από τη μόλυνση συστημάτων Πανευρωπαϊκά. Η πρώτη από το πανεπιστήμιο του Μιλάνο Bicocca. Η δεύτερη από υπολογιστή της Αγγλικής υπηρεσίας υγείας και η τρίτη από οθόνη ανακοίνωσης δρομολογίων των Γερμανικών σιδηροδρόμων.

WanaCrypt0r

Όπως φαίνεται στις οθόνες, η ειδοποίηση έρχεται αφού το ransomware καταφέρει να κρυπτογραφήσει ότι μπορεί στο σύστημα. Έπειτα ζητά λεφτά στη μορφή bitcoin για να αποκρυπτογραφήσει τα έγγραφα.

ANALYSIS

Τα αρχεία που κρυπτογραφούνται από το συγκεκριμένο ransomware, έχουν τις παρακάτω μορφές.

Με λίγα λόγια, κρυπτογραφήθηκαν από έγγραφα word μέχρι τραγούδια και εικόνες. Αλλά και πρότζεκτς προγραμματιστικού χαρακτήρα.

Συμβουλή μας είναι πως τα συστήματά μας πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένα, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα πρέπει να τρέχουμε το Windows Update και να σκανάρουμε το σύστημά μας. Η καλύτερη λύση για να αποφύγουμε προβλήματα σαν και αυτά είναι η έγκαιρη πρόβλεψη. Όταν τα αρχεία μας κρυπτογραφηθούν, τότε είναι πλέον αργά.

Οι ερευνητές της Cisco παρατήρησαν για πρώτη φορά αιτήματα για ένα από τα domains του WannaCry (iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea [.] Com) ξεκινώντας από τις 07:24 UTC, έπειτα χτυπόντας κορυφή λίγο πάνω από 1.400 σχεδόν 10 ώρες αργότερα.

WanaCrypt0r

Η σύνθεση του τομέα φαίνεται σχεδόν πληκτρολογούμενη από άνθρωπο, με τους περισσότερους χαρακτήρες να προέρχονται από τις σειρές ενός σπιτικού πληκτρολογίου.

Η επικοινωνία σε αυτόν τον τομέα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως kill domain από τον ρόλο του στη γενική εκτέλεση του κακόβουλου λογισμικού:

WanaCrypt0r

Η παραπάνω υπορουτίνα επιχειρεί ένα HTTP GET σε αυτόν τον τομέα και εάν αποτύχει, συνεχίζει να πραγματοποιεί τη μόλυνση. Ωστόσο, αν πετύχει, η υπορουτίνα εξέρχεται. Ο τομέας είναι καταχωρημένος σε μια καλά γνωστή καταβόθρα, προκαλώντας αποτελεσματικά αυτό το δείγμα να τερματίσει την κακόβουλη δραστηριότητα του.

Με λίγα λόγια, αυτός που προγραμμάτισε το ransomware είναι σαν να είπε στους ερευνητές, πληρώστε λίγα δολάρια, αγοράστε το συγκεκριμένο domain ώστε η κλήση να είναι αληθής και το ransomware θα απενεργοποιηθεί! Ούτε το Νταν Μπράουν δεν το χει σκεφτεί ακόμα αυτό…

Ή επίσης ήταν μια βλακεία βιασύνης του προγραμματιστή, ο οποίος έβαλε ένα domain που δεν υπάρχει ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι πάντα ψευδές και το ransomware να συνεχίζει να είναι ενεργό. Λογικά, δεν σκέφτηκε πως κάποιος θα έμπαινε στον κόπο να το αποκτήσει;

Ποιος ξέρει;

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 286 εγγεγραμμένους.

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).