Κρύψτε το Wi-Fi δίκτυό σας

Αξίζει η όχι?

Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να κρύψετε το Wi-Fi δίκτυό σας και να μην εμφανίζεται στη λίστα των ασύρματων δικτύων σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο που βρίσκεται στην . Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε, καθώς και τα υπέρ και κατά.

WiFi logo. 3D concept

Τα ασύρματα δίκτυα είναι λιγότερο ασφαλή από τα ενσύρματα δίκτυα. Αυτή είναι μία πολύ λογική διαπίστωση αφού είναι πιο εύκολο να παραβιάσεις ένα ασύρματο τρόπο επικοινωνίας από ένα ενσύρματο που απαιτεί φυσική .

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ασφάλεια του Wi-Fi είναι τόσο σημαντική. Σε μια προσπάθεια να αυξήσετε την ασφάλεια του ασύρματου δικτύου σας, ίσως σκεφτείτε να αποκρύψετε το όνομα του, έτσι ώστε οι κοντινές συσκευές να μην μπορούν να το δουν και άρα να μην μπορούν να συνδεθούν στο Wi-Fi σας. Αξίζει όμως να το κάνετε αυτό;

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την απόκρυψη του Wi-Fi δικτύου σας, και γιατί αυτή η δεν είναι ιδιαίτερα άξια από άποψη ασφάλειας και χρηστικότητας.

Γιατί να κρύψετε το Wi-Fi δίκτυό σας;

Protect on Wi Fi Networks 1

Σύμφωνα με τα πρότυπα IEEE 802.11, κάθε ασύρματο δίκτυο πρέπει να έχει ένα αναγνωριστικό που χρησιμοποιούν οι συσκευές για να συνδεθούν σε αυτό. Αυτό ονομάζεται Service Set Identifier (σε αυθαίρετη μετάφραση θα το λέγαμε Αναγνωριστικό Συνόλου Υπηρεσιών), που συνήθως συντομεύεται σε το αρκτικόλεξο SSID.

Ένα SSID είναι απλώς ο τεχνικός τρόπος για να πείτε “το όνομα του δικτύου Wi-Fi”.

Οι δρομολογητές (routers) εκπέμπουν συνεχώς κάτι που ονομάζεται beacon frame, το οποίο είναι μια μετάδοση που περιέχει πληροφορίες για το δίκτυο. Περιλαμβάνει το SSID και προορίζεται να ανακοινώσει ότι αυτό το δίκτυο υπάρχει.

Είναι κάτι σαν ο δρομολογητής σας να φωνάζει στον κόσμο, “Εδώ είμαι. Το όνομά μου είναι Netgear-1B7J8. Εάν μπορείτε να με ακούσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το όνομα για να κινήσετε μια σύνδεση μαζί μου!”

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το τηλέφωνό σας, για παράδειγμα, γνωρίζει ποια είναι τα Wi-Fi δίκτυα που βρίσκονται τριγύρω σας (ελπίζουμε να έχετε επιλέξει ένα διασκεδαστικό όνομα δικτύου Wi-Fi).

Εάν όμως πείτε στον δρομολογητή σας να μην “φωνάζει” το όνομά του, πιθανά να στεφτείτε ότι το δίκτυο σας θα γίνει αόρατο και κατ'επέκταση πιο ασφαλές. Εάν ένα δίκτυο Wi-Fi δεν μεταδίδει την παρουσία του, τότε οι συσκευές δεν θα το γνωρίζουν και επομένως δεν θα μπορούν να συνδεθούν σε αυτό, σωστά;

Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Οι περιορισμοί της απόκρυψης του SSID

Wi-Fi,WiFi,SSID,hidden,όνομα,δίκτυο,ασύρματο

Τα ασύρματα σήματα είναι όλα τα ίδια: ξεκινούν από μια πηγή (ο δρομολογητής σας) και ταξιδεύουν προς όλες τις κατευθύνσεις (όπως μια συνεχώς διευρυνόμενη σφαίρα).

Δεν υπάρχει τρόπος να «στοχεύσετε» μια μετάδοση Wi-Fi σε μια δέσμη από το δρομολογητή σας, σε μια συγκεκριμένη συσκευή. Ακόμα κι αν μπορούσατε να το κάνετε αυτό, δεν θα μπορούσατε να σταματήσετε το σήμα μόλις φτάσει στη συσκευή. Αυτό απλά θα συνέχιζε την ευθεία πορεία του.

Ας υποθέσουμε ότι το ασύρματο δίκτυό σας δεν εκπέμπει το SSID του, που σημαίνει ότι κανείς δεν ξέρει ότι υπάρχει, εκτός από εσάς. Στη συνέχεια, δημιουργείτε μια σύνδεση σε αυτό, χρησιμοποιώντας Wi-Fi κανονικά. Τη στιγμή που κάνετε οτιδήποτε, όπως μία επίσκεψη σε έναν ιστότοπο, ο δρομολογητής σας εκπέμπει ένα σήμα με τα δεδομένα αυτού του ιστότοπου και ο υπολογιστής σας το λαμβάνει καθώς περνάει το σήμα.

Βλέπετε το πρόβλημα; Αυτό το σήμα Wi-Fi πρέπει να ταξιδέψει στον χώρο για να φτάσει στον υπολογιστή σας, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε στην ακτίνα του θα μπορούσε να το υποκλέψει.

Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν το δίκτυό σας σταματήσει να εκπέμπει το SSID του, οι κακόβουλοι χρήστες μπορούν να το εντοπίσουν παρεμποδίζοντας τις μεταδόσεις της συσκευής σας προς τον δρομολογητή και τις μεταδόσεις του δρομολογητή σας προς την συσκευή σας.

Αυτό σημαίνει ότι, ενώ ο μέσος χρήστης δεν θα βλέπει το δίκτυό σας Wi-Fi στη λίστα επιλογών του, κάποιος όμως που γνωρίζει τι να κάνει μπορεί εύκολα να εντοπίσει την κίνηση που προέρχεται από το δίκτυό σας και έτσι να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει.

Αφήστε που υπάρχουν ένα σωρό δωρεάν προγράμματα που κάνουν ανάλυση όλων των ασύρματων σημάτων της περιοχής και εμφανίζουν ακόμα και τα κρυφά δίκτυα, όπως για παράδειγμα το WiFi Analyzer.

Η απόκρυψη του SSID σας δεν είναι βολική

Είδαμε ότι η απόκρυψη του SSID σας δεν προσφέρει πραγματικά τίποτα όσον αφορά την ασφάλεια, και δεν σας προφυλάσσει από όσους πραγματικά γνωρίζουν πως να χρησιμοποιήσουν την πληθώρα των βοηθητικών προγραμμάτων παραβίασης ενός Wi-Fi.

Επιπλέον προσθέτει και μία ταλαιπωρία για τη δική σας χρήση. Όταν το SSID σας εκπέμπει κανονικά, μπορείτε απλώς να επιλέξετε το όνομά του από τη λίστα των δικτύων Wi-Fi στη συσκευή σας, να πληκτρολογήσετε τον κωδικό πρόσβασης και να συνδεθείτε.

Ωστόσο, όταν το SSID είναι κρυφό, πρέπει να εισαγάγετε το όνομά του με μη αυτόματο τρόπο καθώς και τον τύπο ασφαλείας για να συνδεθείτε. Αυτό είναι ενοχλητικό, ειδικά όταν προσθέτετε νέες συσκευές στο δίκτυό σας, όπως όταν έρχονται φίλοι.

Το να χρειάζεται να πληκτρολογήσετε το ακριβές όνομα του δικτύου σας είναι ένα πρόσθετο επίπεδο πολυπλοκότητας, που δεν προσθέτει τίποτα στην ασφάλειά σας.

Πώς να κρύψετε το δίκτυό σας Wi-Fi

Network Monitoring για αρχάριους: Πώς λειτουργεί η ανάλυση καταγραφής

Εάν καταλαβαίνετε ότι η απόκρυψη του SSID του δικτύου σας δεν σας ασφαλίζει, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να αποκρύψετε το όνομα του, δείτε πως θα το κάνετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μια εύκολη διαδικασία. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν δρομολογητές που δεν παρέχουν αυτήν την υπηρεσία.

Βήμα 1 : Θα πρέπει να εισέλθετε στην διαχείριση του δρομολογητή σας, εισάγοντας σε ένα browser τη διεύθυνση IP του. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό είναι 192.168.0.1 ή κάτι παρόμοιο.

Εάν δεν μπορείτε να συνδεθείτε ασύρματα, μπορεί να χρειαστείτε μια ενσύρματη σύνδεση LAN στο δρομολογητή σας για να λειτουργήσει η σύνδεση του προγράμματος περιήγησης. Αν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του δρομολογητή σας ή τον ιστότοπο του κατασκευαστή.

Βήμα 2 : Τώρα, αναζητήστε στη γραμμή πλοήγησης μια ενότητα με τίτλο Wireless ή Wlan ή παρόμοιο. Εάν υπάρχουν υπομενού, αναζητήστε κάτι όπως Wireless Settings, Wireless Options, Wireless > Basic Settings κ.λπ. Στο δρομολογητή TP-Link, αυτό βρίσκεται στην περιοχή Wireless του βασικού μενού, ή στο Wireless > Wireless Settings κάτω από το Advanced.

tp link wifi ssid password hidden
Σε αυτό το μενού, θα πρέπει να μπορείτε να τροποποιήσετε το όνομα του SSID, τις επιλογές καναλιών και, ενδεχομένως, την ασφάλεια, ανάλογα με το δρομολογητή σας. Αναζητάτε μια επιλογή που ονομάζεται Enable SSID Broadcast, Hide SSID, Visibility Status, Enable Hidden Wireless, ή παρόμοια.

Βήμα 3 : Κάντε κλικ στο πλαίσιο ελέγχου. Αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις, οι οποίες μπορεί να απαιτήσουν επανεκκίνηση του δρομολογητή σας και ο δρομολογητής σας θα γίνει “μη ανιχνεύσιμος” στις συσκευές.

Οποιεσδήποτε συσκευές είναι ήδη συνδεδεμένες στο δίκτυό σας θα πρέπει να παραμείνουν συνδεδεμένες, αλλά θα πρέπει να εισαγάγετε μη αυτόματα το όνομα του δικτύου κατά τη σύνδεση νέων.

Πώς να ασφαλίσετε πραγματικά το δίκτυο Wi-Fi σας

Wi-Fi,WiFi,SSID,hidden,όνομα,δίκτυο,ασύρματο

Να θυμάστε ότι η απόκρυψη του δικτύου σας Wi-Fi δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο ασφαλείας. Θα εμποδίσει τους ανθρώπους που δεν είναι γνώστες της τεχνολογίας να μην γνωρίζουν την ύπαρξη του δίκτυού σας, και μέχρι εκεί. Κάποιος που θέλει να εισβάλει στο δίκτυό σας και ξέρει τι κάνει θα έχει άλλους τρόπους να μπει.

Σας συνιστούμε να ασφαλίζετε πραγματικά το Wi-Fi δίκτυό σας ακολουθώντας βασικές συμβουλές:

  • Αλλάξτε τα προεπιλεγμένα διαπιστευτήρια διαχειριστή. Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να αποκαλύψει τα προεπιλεγμένα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης διαχειριστή για μεγάλη γκάμα μάρκας και μοντέλου δρομολογητή. Εάν δεν τα αλλάξετε όλες οι άλλες ρυθμίσεις ασφαλείας είναι μάταιες, επειδή οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να διαχειριστεί τον δρομολογητή σας.
  • Κρυπτογράφηση με ισχυρό κωδικό πρόσβασης και σύγχρονα πρωτόκολλα. Αντί να προσπαθείτε να κρύψετε το δίκτυό σας και να ελπίζετε ότι κανείς δεν το βλέπει, θα πρέπει να τον προστατεύσετε με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Και φυσικά επιλέξτε πρωτόκολλο το WPA2.

  • Απενεργοποιήστε τις δυνατότητες WPS και UPnP. Αυτές είναι λειτουργίες ευκολίας που έχουν πολλές ευπάθειες ασφαλείας, επομένως συνιστούμε να τις απενεργοποιήσετε το συντομότερο δυνατό.

Προστατέψτε το οικιακό σας δίκτυο Wi-Fi

Τώρα ξέρετε πώς να αποκρύψετε το όνομα του δικτύου σας Wi-Fi. Δεν είναι απαραίτητο στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά εφόσον συνδυάσετε αυτήν την επιλογή με πραγματικές μεθόδους ασφαλείας, μπορείτε να το κάνετε, αν θέλετε.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης για την ασφάλεια του δικτύου σας και τη σύνδεση διαχειριστή στο router σας, για να αποφύγετε τους εισβολείς.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Wi-Fi,WiFi,SSID,hidden,όνομα,δίκτυο,ασύρματο

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).