Τι να κάνετε όταν το smartphone σας ζεσταθεί

Ένα ζεστό smartphone δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βρίσκεται σε κατάστασης υπερθέρμανσης ή ότι συμβαίνει κάτι επικίνδυνο. Διαβάστε στο άρθρο αυτό τι συμβαίνει και τι πρέπει να προσέξετε.

Ένα ζεστό smartphone δεν θα πρέπει πάντα να σας ανησυχεί. Μέχρι ένα όριο η ζέστη είναι απολύτως φυσιολογική. Εξάλλου, τα σημερινά τηλέφωνα ρυθμίζουν αυτόματα την εσωτερική θερμοκρασία τους, όταν αυτό απαιτηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ενεργειακή τους απόδοση.

Τι συμβαίνει και το τηλέφωνό σας ζεσταίνεται
Το τηλέφωνό σας είναι μια ηλεκτρονική συσκευή, επομένως η κίνηση του ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για να λειτουργήσει δημιουργεί θερμότητα. Αλλά αν το τηλέφωνό σας υπερθερμαίνεται τακτικά μέχρι το σημείο που είναι άβολο να το κρατάτε στο χέρι σας, θα μπορούσε να υπάρξει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.

Υπάρχουν μόνο δύο μέρη μέσα σε μια κινητή συσκευή, που σε κανονική χρήση μπορούν να την κάνουν ζεστή. Η μπαταρία και το system on a chip ή αλλιώς SoC. Όταν αισθάνεστε τη θερμότητα στο πίσω μέρος της συσκευής, συνήθως συμβαίνει επειδή το μεταλλικό περίβλημα στο εσωτερικό του τηλεφώνου προσπαθεί να μεταφέρει τη θερμότητα για να μειώσει την εσωτερική θερμοκρασία.

Τα τσιπ στα σημερινά smartphone είναι πιο αποδοτικά από αυτά των προηγούμενων μοντέλων, και χωρίς αμφιβολία, θα πούμε το ίδιο και για τις μελλοντικές συσκευές. Λόγω αυτής της αυξημένης απόδοσης, θα εξακολουθείτε να παρατηρείτε θερμότητα στο χέρι σας, σε συγκεκριμένες ώρες.

Γιατί το τηλέφωνό σας είναι ζεστό;
Η συσκευή σας θα ανεβάσει θερμοκρασία σε περιπτώσεις όπως:

 • Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή με υψηλή απαίτηση προς τον επεξεργαστή, όπως ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο ή μουσικής.
 • Περιεχόμενο ροής. Η παρακολούθηση του YouTube ή του Netflix για ώρες, χρησιμοποιεί υπερβολικά τον επεξεργαστή του τηλεφώνου σας
 • Κατά την εκτέλεση μιας ενημέρωσης του λογισμικού του συστήματος σας.
 • Ανάκτηση αρχείων από αντίγραφο ασφαλείας.
 • Εντατικό παιχνίδι που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη λήψη περιεχομένου.
 • Ρυθμίσεις τηλεφώνου με υπερβολική απαίτηση ενέργειας. Πλήρης φωτεινότητα με κινούμενη ταπετσαρία και πολλά widgets.
 • Μη ενημέρωση των εφαρμογών σας. Εάν μια εφαρμογή παρουσιάζει σφάλμα ενδέχεται να προκαλέσει υπερθέρμανση. Η ενημέρωση των εφαρμογών και του λειτουργικού σας συστήματος είναι σημαντική, επειδή οι ενημερώσεις περιλαμβάνουν συχνά διορθώσεις σφαλμάτων.
 • Μολυσμένο τηλέφωνο. Έχετε κολλήσει κάποιο ιό ή κάποια εφαρμογή κάνει mining για bitcoin.
 • Φόρτιση του τηλεφώνου σας, ενώ ταυτόχρονα το χρησιμοποιείτε.

Μόλις σταματήσετε να εκτελείτε οποιαδήποτε από αυτές τις εργασίες, η θερμοκρασία του τηλεφώνου σας θα επιστρέψει στην κανονική της τιμή.

Υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν επίσης να κάνουν το smartphone σας ζεστό. Αυτοί μπορεί να είναι:

 • Αν αφήσετε τη συσκευή σας μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο.
 • Κάθεστε έξω, στο άμεσο ηλιακό φως για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Ένας συνδυασμός χρήσης μιας εφαρμογής υψηλής απαίτησης στον επεξεργαστή (όπως GPS) σε ένα ζεστό περιβάλλον (όπως ένα αυτοκίνητο).

Προειδοποιητικά σημάδια


Το τηλέφωνό σας έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί εντός ενός κανονικού εύρους θερμοκρασίας λειτουργίας. Όταν η εσωτερική θερμοκρασία κινείται πέρα ​​από αυτό το εύρος, το τηλέφωνο θα προσπαθήσει να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του εκτελώντας διάφορες βραχυπρόθεσμες εργασίες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μείωση της ς
 • Προσωρινή επιβράδυνση ή διακοπή της φόρτισης
 • Απενεργοποίηση του φλας της κάμερας
 • Επιβράδυνση των επιπέδων απόδοσης για εφαρμογές ή λειτουργίες υψηλής επεξεργασίας ή επαυξημένης πραγματικότητας.
 • Αδυναμία του κυψελοειδούς σήματος

Όταν η συσκευή σας ζεσταθεί πολύ, θα εμφανίσει κάποια προειδοποιητικά μηνύματα στην οθόνη.

Στα iPhone, για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείτε το σύστημα πλοήγησης, αναφέρει: “Θερμοκρασία: Το iPhone πρέπει να κρυώσει”.  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πλοήγηση περιορίζεται σε ακουστικές οδηγίες πλοήγησης. Σε έτερη περίπτωση το iPhone αναφέρει: “Θερμοκρασία: Το iPhone πρέπει να κρυώσει πριν μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε”, και η χρήση του τηλεφώνου περιορίζεται στην πραγματοποίηση κλήσεων έκτακτης ανάγκης.

Σε αυτή την περίπτωση το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας και να το μετακινήσετε σε μια πιο δροσερή . Μόλις κρυώσει, επανεκκινήστε το.

Ζεστό ή καυτό; Ποιο είναι το όριο;

sex smartphone

Και πότε ένα τηλέφωνο χαρακτηρίζεται υπερβολικά ζεστό; Γενικά, η εσωτερική θερμοκρασία ενός τηλεφώνου μπορεί να φτάσει τους 37 έως 43 βαθμούς Κελσίου και να εξακολουθεί να θεωρείται φυσιολογική. Αν θέλετε να ξέρετε την εσωτερική θερμοκρασία του τηλεφώνου σας υπάρχουν μερικές δωρεάν εφαρμογές που σας τη αναφέρουν.

Εάν χρησιμοποιείτε τηλέφωνο Android, μπορείτε να εγκαταστήσετε την AIDA64 , ή την CPU-Z, που θα σας δώσουν πολλές πληροφορίες σχετικά με το υλικό και το λογισμικό της συσκευής σας, συμπεριλαμβανομένης μιας αναφοράς θερμοκρασίας τηλεφώνου. Αντίστοιχα, η Apple έχει επεκτείνει τις πληροφορίες που μπορείτε να δείτε στο μενού “Υγεία μπαταρίας” στην τελευταία ενημέρωση iOS 12.3, αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει ένδειξη θερμοκρασίας.

Ωστόσο, δεδομένου ότι έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι κάποια θέρμανση του τηλεφώνου είναι φυσιολογική, είναι καλύτερο να προσδιορίσετε την υπερθέρμανση με βάση το πόσο συχνά παρατηρείτε ότι το τηλέφωνό σας να ζεσταίνεται ή εάν η θερμοκρασία του σας είναι φυσικά δυσάρεστη. Το τηλέφωνό σας δεν πρέπει να ζεσταίνεται αρκετές φορές την ημέρα ή για φαινομενικά χωρίς λόγο.

Όσοι έχετε iPhone, σύμφωνα με την Apple, οι συσκευές iOS λειτουργούν καλύτερα όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος κυμαίνεται μεταξύ 0º και 35ºC. Κατά την αποθήκευση της συσκευής σας, συνιστάται μόνο θερμοκρασία μεταξύ -20º και 45ºC.

Πως να κρυώσετε άμεσα το τηλέφωνό σας
Για γρήγορη επιδιόρθωση, δοκιμάστε πρώτα να αφαιρέσετε τη θήκη του τηλεφώνου σας. Ενώ η ίδια η θήκη δεν πρέπει να προκαλεί υπερθέρμανση του τηλεφώνου σας, ενδέχεται να παγιδεύει τη θερμότητα. Η αφαίρεσή της μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του τηλεφώνου σας πιο γρήγορα.

Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε τη λειτουργία αεροπλάνου για να απενεργοποιήσετε τις αιτίες εξάντλησης της μπαταρίας, όπως ασύρματο ραδιόφωνο, Bluetooth και Wi-Fi ή αναζήτηση σήματος κινητής τηλεφωνίας. Αυτή δεν είναι η πιο πρακτική επιλογή, αλλά μπορεί να είναι ένας γρήγορος τρόπος για να κρυώσει το τηλέφωνό σας σε περίπτωση υπερθέρμανσης.

Βάλτε το σε σκιερό μέρος, με όσο το δυνατόν χαμηλότερη εξωτερική φυσική θερμοκρασία. Μην το βάλετε στο ψυγείο!!! Θα το καταστρέψετε.

Αν συνεχίζει να είναι υπερβολικά καυτό, απλά απενεργοποιήστε το πλήρως.

Αντιμετώπιση προβλημάτων και τι μπορείτε να κάνετε
Υπάρχουν πολλά προληπτικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνό σας δεν θα υπερθερμαίνεται. Τα περισσότερα περιλαμβάνουν την τακτική συντήρηση στη συσκευή σας.

1. Προσέξτε την εξωτερική θερμοκρασία


Μην αποθηκεύετε τη συσκευή σας σε υπερβολικά κρύες ή ζεστές συνθήκες. Όπως για παράδειγμα μην αφήνετε το τηλέφωνο στο αυτοκίνητό σας κατά τη διάρκεια μιας καυτής θερινής ημέρας. Πρέπει επίσης να αποφεύγεται το άμεσο ηλιακό φως. Προσέξτε τα παράθυρα όπου όταν ο ήλιος γυρίσει μπορεί να το επηρεάσει.

2. Μην κάνετε περισσότερα από όσα πρέπει


Μην κάνετε ταυτόχρονες εργασίες αλλά ούτε και συνεχόμενες για πολύ ώρα. Κάνοντας οτιδήποτε στη συσκευή σας για πολύ καιρό, θα ζεσταθεί και μερικές φορές θα πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα για να κρυώσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δείτε σε steaming την αγαπημένη σας ταινία ή να σταματήσετε να περιηγείστε στον ιστό, μετά από λίγα λεπτά. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι η συνεχής χρήση οτιδήποτε, μπορεί τελικά να προκαλέσει βραχυπρόθεσμο ζήτημα θέρμανσης.

Παραδείγματα όταν θα μπορούσαν να σας ζεστάνουν το τηλέφωνο, είναι:

 • Χρησιμοποιώντας υπερβολικά το Bluetooth ή το Wi-Fi
 • Συνεχείς λήψη φωτογραφιών ή βίντεο
 • Παιχνίδι για ώρες
 • Ροή κάθε επεισοδίου μίας ολόκληρης σειράς, χωρίς διάλειμμα
 • Λειτουργία αυτόματης φωτεινότητας
 • Εκτέλεση πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα

3. Επανεκκίνηση του τηλεφώνου σας.


Η περιστασιακή επανεκκίνηση του τηλεφώνου σας μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή υπερθέρμανσης. λόγω μικρών προβλημάτων λογισμικού.

4. Κακόβουλο λογισμικό και antivirus


Αν και σπάνια, το smartphone σας μπορεί να υπερθερμαίνεται λόγω κακόβουλου λογισμικού. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να εκτελέσετε σύντομα μία σάρωση για κακόβουλο λογισμικό και να διορθώσετε το πρόβλημα. Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που σχετίζονται με κακόβουλο λογισμικό στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των Avast Security & Privacy , Avira Mobile Security, ESET, Lookout , κλπ.

Ζητήστε βοήθεια
Εάν εξακολουθείτε να είστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια από το εκάστοτε κατασκευαστή του τηλεφώνου σας.

smartphone1
Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να εξετάσουν το τηλέφωνό σας (ακόμη και από απόσταση) και να προσδιορίσουν πολύ γρήγορα εάν υπάρχει πρόβλημα. Πριν επικοινωνήσετε με την υποστήριξη, βεβαιωθείτε ότι έχετε ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων. Ο κατασκευαστής είναι πιθανό να σας ρωτήσει ποια βήματα κάνατε πριν επικοινωνήσετε με την τεχνική υποστήριξη.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).