Οι 6 καλύτεροι δωρεάν πάροχοι Dynamic DNS

Μια υπηρεσία Dynamic DNS μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε απομακρυσμένα με τον υπολογιστή σας, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζεται την IP σας.

dynamic dns

Κάθε υπολογιστής και υλικό που “βγαίνει” στο δια αποκτά αυτόματα μια διεύθυνση IP (Internet ), η οποία είναι ένα μοναδικός αριθμός που σας χαρακτηρίζει και σας προσδιορίζει.

Την IP αυτή, σας την δίνει αυτόματα ο πάροχος σας στο διαδίκτυο, όπως ο Cosmote, Vodafone, Wind κλπ. Οι απλές συνδέσεις με τους παραπάνω παρόχους, που έχουν και οι περισσότεροι χρήστες, δεν προσφέρονται με μία σταθερή IP (static IP), αλλά αυτή μεταβάλλεται συνεχώς (dynamic IP), κατά τις ανάγκες του παρόχου σας. Άλλωστε η static IP κοστίζει και 10,00 ευρώ το μήνα παραπάνω, και αναλόγως την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας.

Τι είναι η dynamic IP
Η IP είναι ένας μοναδικός αριθμός, του στυλ 999.999.999.999, όπου αντί για 9 θα συναντήσετε οποιοδήποτε αριθμό από 0 έως το 9.

Η IP σας είναι για κάθε στιγμή μοναδική για τον καθένα, όσες αλλαγές και να σας κάνει ο πάροχός σας. Δηλαδή την ίδια χρονική στιγμή αποκλείεται να συνδέονται στο διαδίκτυο δύο διαφορετικοί χρήστες με την ίδια IP.

IP,DDNS,dynamic,DNS

Η διεύθυνση IP που μεταβάλλεται συνεχώς ονομάζεται dynamic IP. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να γίνονται από κάθε λεπτό μέχρι και μία φορά τον μήνα. Όταν πρωτοξεκίνησε η Forthnet (τώρα Nova) άλλαζε IP σχεδόν μία φορά κάθε τρεις – τέσσερεις μήνες.

Αν λοιπόν δεν είστε στο σπίτι σας και θέλετε να συνδεθείτε διαδικτυακά με αυτό, θα πρέπει να γνωρίζεται απ'έξω την IP που έχετε εκείνη την στιγμή, και που προσδιορίζει την σύνδεση του σπιτιού σας με το διαδίκτυο.

Ποια είναι η IP σας τώρα
Αν θέλετε να μάθετε την IP που έχετε αυτήν την στιγμή, δεν έχετε παρά να μπείτε σε αυτήν την ιστοσελίδα. Θα την δείτε με μπλε γράμματα στην αρχή της σελίδας.

Η IP σας δεν είναι κρυφή. Όταν εισέρχεστε στο διαδίκτυο έχετε μία δημόσια IP την οποία μπορούν να δουν όσοι τους επισκέπτεστε αλλά και όσοι σας επισκέπτονται. Γιαυτό ίσως να έχετε δει εκφοβιστικές διαφημίσεις του τύπου ” Η IP σου είναι η …… και ζεις στην Ελλάδα. Ξέρουμε ποιος είσαι και αν θέλεις να προστατευτείς πάρε την τάδε υπηρεσία κλπ κλπ”. Μην σας τρομάζουν τέτοιου είδους μηνύματα.

Τι είναι το Dynamic DNS
Καταρχήν το domain είναι ένα όνομα, σαφώς ευκολομνημόνευτο, όπως το “iguru.gr” που κάποιος το έχει αντιστοιχήσει με την μοναδική IP που έχει το site iguru. Αντί να θυμάστε την IP του iguru που μπορεί να είναι η 123.456.789.123 θυμάστε πολύ πιο εύκολα το όνομα iguru.gr. Αυτή την αντιστοιχία την κάνει το σύστημα DNS (Domain Name System).

IP,DDNS,dynamic,DNS
WWW Internet concept. Macro shot RGB cells of LCD matrix visible.

Όταν όμως αυτή η IP αλλάζει κάθε τόσο τότε είσαστε υποχρεωμένοι κάθε μέρα να θυμόσαστε ένα νέο αριθμό. Το Dynamic DNS (DDNS ή DynDNS) είναι ένα σύστημα για τη χαρτογράφηση ονομάτων τομέα (domains) σε dynamic διευθύνσεις IP. Αυτό επιτρέπει σε μια διεύθυνση ιστού που έχει μεταβαλλόμενη διεύθυνση IP, η οποία συνήθως “φοριέται” σε οικιακούς χρήστες, να έχει πάντα ένα ευκολομνημόνευτο σταθερό όνομα.

Εάν θέλετε να συνδεθείτε από απόσταση στον υπολογιστή σας, τότε ένα δυναμικό DNS είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ρυθμίσετε τα πράγματα.

Γιατί χρειάζομαι το Dynamic DNS
Στις μέρες μας η απομακρυσμένη σύνδεση με τον υπολογιστή μας είναι πολύ εύκολη. Μπορούμε να συνδεθούμε ώστε να βλέπουμε από μακριά την οθόνη μας, σαν να καθόμαστε μπροστά του. Προγράμματα, όπως το Remote desktop, ή το Anydesk, ή το TeamViewer κάνουν την δουλειά αυτή παιχνιδάκι και προπαντών δωρεάν. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες μας, ή αν το κάνουν αυτό γίνεται με πολλά κλικ και με αργοπορία.

Αν για παράδειγμα θέλετε να δημιουργήσετε έναν κεντρικό διακομιστή ιστού που θα τρέχει από το σπίτι σας, ή να δείτε ποιος χτυπάει το διαδικτυακό σας κουδούνι, ή να συνδεθεί ο φίλος σας στο pc σας και να παίξετε μαζί ένα παιχνίδι, και όλα αυτά χωρίς να βάλετε στην επικοινωνία σας με τον υπολογιστή σας κάποιον τρίτο κατασκευαστή λογισμικού, αλλά και ένα σωρό άλλες περιπτώσεις, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε να συνδεθείτε μέσω dynamic DNS.

Ποιες είναι λοιπόν οι καλύτερες δωρεάν dynamic DNS επιλογές σας; Αξίζουν να χρησιμοποιηθούν; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Οι καλύτεροι δωρεάν πάροχοι dynamic DNS
Το DynDNS ήταν πάντα μια κορυφαία υπηρεσία – αναφορά, για δωρεάν dynamic DNS. Αλλά τώρα που δεν υπάρχει πια, υπάρχουν καλές εναλλακτικές που έχουν εμφανιστεί; Ας δούμε έξι παρόχους DDNS που μπορούν να είναι άξιοι υποψήφιοι για τη δημιουργία του οικιακού σας δικτύου.

1. Dynu
dynu dns

Η δυναμική υπηρεσία DNS της Dynu επιτρέπει τόσο domains ανώτατου επιπέδου (χρησιμοποιώντας τον δικό σας domain) όσο και domain τρίτου επιπέδου (να πάρετε δηλαδή ένα subdomain από το dynu.com). Οι τομείς ανώτατου επιπέδου θα λειτουργήσουν ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία ανήκει το domain. Σε συνδυασμό με τις ευκολίες του, το Dynu είναι εύκολα η καλύτερη δωρεάν dynamic υπηρεσία DNS σήμερα.

Το Dynu μπορεί και γνωρίζει κάθε φορά την IP σας μέσω ενός μικρού πρόγραμματος-client (πελάτη) που λειτουργεί συνεχώς στον υπολογιστή σας, εντελώς στο παρασκήνιο. Κάθε φορά που αλλάζει η διεύθυνση IP σας, το πρόγραμμα client ενημερώνει αυτόματα το Dynu, οπότε δεν χρειάζεται ποτέ να ανησυχείτε ότι δεν είστε συγχρονισμένοι.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια λογαριασμού, το Dynu σάς επιτρέπει να ρυθμίσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, μέσω μιας εφαρμογής TOTP. Αν θέλετε να δοκιμάσετε διαφορετικές επιλογές TOTP, δείτε τις καλύτερες εναλλακτικές για τον Επαληθευτή .

Οι δωρεάν λογαριασμοί μπορούν να έχουν έως 4 subdomains. Θα έχετε δηλαδή subdomains του τύπου dimitris.dynu.net, αρκεί βέβαια να μην το έχει πάρει το όνομα κάποιος άλλος πρώτα. Αν πάρετε στην πληρωμένη έκδοση τότε για 9,99 $ ετησίως θα έχετε 500 συνολικά subdomains και προηγμένες δυνατότητες Dynu όπως απεριόριστη ανακατεύθυνση ιστού, απεριόριστες εγγραφές MX, απεριόριστες προσαρμοσμένες εγγραφές DNS, DNSSEC, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά και πολλά άλλα.

2. Afraid.org
afraid dns

Μην αφήσετε το περίεργο όνομα του afraid.org να σας τρομάξει. Αυτή η δωρεάν δυναμική υπηρεσία DNS, η οποία προσφέρει και άλλα είδη δωρεάν φιλοξενίας, είναι εύκολα μία από τις καλύτερες δωρεάν δυναμικές υπηρεσίες DNS στο διαδίκτυο.

Παίρνετε πέντε δωρεάν subdomains, του τύπου iguru.afraid.org. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν απεριόριστο αριθμό δικών σας domains, αν θέλετε, συν 20 subdomains για κάθε έναν. Η ρύθμιση του λογαριασμού διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά, η κατάδειξη DNS είναι άμεση και υπάρχουν πάνω από 50.000 domains για να διαλέξετε. Διατίθεται επίσης δωρεάν ανακατεύθυνση URL.

Οι premium λογαριασμοί, που ξεκινούν από 5 $ το μήνα, λαμβάνουν επιπλέον 50 subdomains, απεριόριστο DNS wildcard και τρεις σημαίες stealth για να αποκρύψουν τα domains σας από κάθε είδους μηχανισμό κοινής χρήσης, μέσω της υπηρεσίας.

3. DuckDNS
duck dns

Το DuckDNS είναι μια δωρεάν υπηρεσία DDNS που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας την υποδομή AWS της Amazon. Ο ιστότοπός του είναι εμφανισιακά εξαιρετικά απλός, αλλά αυτό μπορείτε να το δείτε και σαν σωστό, επειδή το δυναμικό DNS είναι μια τόσο απλή υπηρεσία που δεν απαιτεί πραγματικά υπερβολή. Το DuckDNS είναι ένας από τους καλύτερους δωρεάν δυναμικούς παρόχους DNS.

Σε παραλληλισμό με τον απλό σχεδιασμό του, ο ιστότοπος είναι ενδεικτικός αυτού που προσφέρει. Το DuckDNS κάνει μόνο ένα πράγμα και εστιάζει όλες του τις προσπάθειες σε αυτό.

Διαθέτει ένα σωρό γραπτά μαθήματα που θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε το DuckDNS σε μια ποικιλία πλατφορμών. Το εργαλείο υποστηρίζει Windows, OS X, Linux, DD-WRT, Amazon EC2, ακόμη και το simple-board Raspberry Pi.

Οι λογαριασμοί μπορούν να έχουν έως και πέντε subdomains στο DuckDNS. Επιπλέον, διατηρεί όσο το δυνατόν λιγότερα από τα δεδομένα σας και αποθηκεύει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες σε μια ιδιωτική δεδομένων, που όπως λένε οι ιδιοκτήτες του δεν θα πωληθεί ποτέ.

4. No-IP
IP,DDNS,dynamic,DNS

Το No-IP ήταν πάντα ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του DynDNS στα δωρεάν dynamic DNS και όταν το DynDNS έσβησε, το No-IP ήταν έτοιμο να πάρει το στέμμα. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει μετατοπιστεί αργά, προς το να γίνει μια premium υπηρεσία.

Οι δωρεάν χρήστες λαμβάνουν τρία subdomains σε περιορισμένη επιλογή επιλογών ονομάτων domains. Αλλά αυτά τα subdomains δεν θα λήξουν ποτέ, αρκεί να επιβεβαιώνετε τη δραστηριότητα κάθε 30 ημέρες!. Για να διατηρήσετε το όνομα του υπολογιστή σας, κάντε κλικ στο σύνδεσμο επιβεβαίωσης ονόματος που θα σας στέλνεται στο email σας επτά ημέρες πριν τη λήξη του.

Το No-IP προφέρει επίσης προώθηση θυρών και προώθηση URL, τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα ανάλογα με την περίπτωση χρήσης σας. Για να διατηρήσετε το domain του υπολογιστή σας ενημερωμένο στην πιο πρόσφατη διεύθυνση IP, το No-IP προσφέρει επίσης έναν πρόγραμμα-client δυναμικής ενημέρωσης που ελέγχει τυχόν αλλαγές IP.

Με 24,95 $ ετησίως, μπορείτε να αναβαθμιστείτε σε 25 subdomains, σε 80+ επιλογές ονομάτων domain και να εξαλείψετε την ανάγκη επιβεβαίωσης της δραστηριότητας για τη διατήρηση των subdoains σας.

5. Securepoint DynDNS
securepoint dns

Ενώ η πλοήγηση στον ιστότοπο Securepoint DynDNS δεν είναι εύκολη, η δωρεάν δυναμική υπηρεσία DNS αξίζει τον κόπο. Θα δείτε στην πρώτη σελίδα ότι προσφέρει ένα ασφαλές δυναμικό DNS εντελώς δωρεάν.

Ωστόσο, πρέπει να είστε μεταπωλητής Securepoint για να δημιουργήσετε έναν νέο λογαριασμό. Εάν είχατε λογαριασμό στο παρελθόν, η λειτουργικότητά σας δεν περιορίζεται.

Ως δωρεάν χρήστης, θα μπορείτε να δημιουργήσετε έως και 5 ονόματα (με την επιλογή να ζητήσετε περισσότερα) χρησιμοποιώντας το Securepoint DynDNS. Και έχετε την επιλογή 10 διαφορετικών domains ως βάση για τις δυναμικές DNS διευθύνσεις σας. Το Securepoint DynDNS χρησιμοποιεί ένα σύστημα διακριτικών ενημέρωσης για ασφάλεια (μόνο ο οικοδεσπότης που γνωρίζει το διακριτικό ενημέρωσης μπορεί να ενημερώσει δυναμικές ρυθμίσεις DNS) και υποστηρίζει διευθύνσεις IPv6.

Συνολικά, είναι μια αρκετά απλή υπηρεσία. Σημειώστε ότι η Securepoint είναι μια γερμανική εταιρεία, και σε κάποιες στιγμές στην πλοήγησή σας θα πρέπει να διαβάσετε στα γερμανικά.

6. Dynv6
dynv6

Από τις πολλές δωρεάν υπηρεσίες DDNS, το Dynv6 είναι ένα από τα πιο άμεσες. Αφού εγγραφείτε και επιβεβαιώσετε το email σας, μπορείτε να ξεκινήσετε τη δημιουργία των δικών σας ζωνών. Αντί να ζητά από τον χρήστη εξηγήσεις ή επιλογές συμμετοχής, το Dynv6 προσφέρει οδηγίες εφαρμογής και API, μόνο μετά τη δημιουργία μιας ζώνης.

Όπως και οι άλλες επιλογές, το Dynv6 υποστηρίζει διευθύνσεις IPv4 και IPV6. Παρόλο που μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των έξι προ-διαθέσιμων ονομάτων domains, υπάρχει επίσης η επιλογή να προσθέσετε το δικό σας όνομα domain στους διακομιστές ονομάτων του.

Για τυχόν επακόλουθες ερωτήσεις, επικοινωνήστε με το τμήμα κοινότητας του DynV6, αλλά να περιμένετε να συνεννοηθείτε σε ένα μείγμα αγγλικών και γερμανικών.

Ποια δωρεάν υπηρεσία Dynamic DNS είναι κατάλληλη για εσάς;
Εάν θέλετε ποτέ να κάνετε τον οικιακό σας υπολογιστή server και να βγείτε στο διαδίκτυο, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να αντιμετωπίσετε μια δυναμική διεύθυνση IP που θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Απλώς θυμηθείτε ότι ένα dynamic DNS σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε μία μοναδική διεύθυνση domain, η οποία θα κατευθύνει τους χρήστες προς εσάς.

Όταν θα βρεθείτε στην διαδικασία να αποκτήσετε ένα dynamic DNS τότε θα χρειαστεί να ρυθμίσετε και το router σας κατάλληλα. Δείτε αυτόν τον οδηγό μας για το πως θα το κάνετε.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.084 εγγεγραμμένους.
IP,DDNS,dynamic,DNS

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).